Fase 1: doezelfase / sluimerfase (NREM1)
In deze fase bereidt je lichaam zich voor om in slaap te vallen. Je ogen draaien weg en de temperatuur van je lichaam gaat omlaag. Deze fase duurt maar een paar minuten.
Fase 2: de lichte slaap (NREM2)
Je bent nu in slaap, maar heel licht. Je wordt hier bijvoorbeeld nog wel wakker van geluiden.
Fase 3: diepe slaap (NREM4)
In deze fase ben je in een diepe slaap. Je zult langzaam en dieper ademen en een langzame regelmatige hartslag hebben. Als je wakker wordt gemaakt in deze fase ben je in de war en duurt het even voordat je weet waar je bent. In deze fase herstelt het lichaam zich van een lange dag. Ook worden er groeihormonen aangemaakt in deze fase.
Fase 4: droomslaap / paradoxale slaap (REM-slaap)
De REM-slaap krijgt zijn naam omdat er in deze fase snelle bewegingen worden gemaakt door je ogen (Rapid Eye Movement). In deze fase zijn je hersenen actief en zijn al je spieren ontspannen. De REM-slaap is belangrijk voor uw geestelijke gezondheid. Je hersenenactiviteit is in deze fase bijna hetzelfde als wanneer je wakker bent. De hersenen zijn hard bezig met dromen, je geheugen en met informatie verwerken. Zo verwerken je hersenen de ervaringen van die dag. Ook versterkt het je geheugen en stimuleert het de ontwikkeling van je centrale zenuwstelsel.
Hoe lang duurt de REM-slaap?
Hoe verder in de nacht het is, hoe langer uw REM-slaap duurt. U heeft deze fase hard nodig om overdag goed wakker te zijn. Na elke REM-slaap wordt u kort wakker. Meestal merkt u hier niets van. Hierna begint de slaapcyclus opnieuw.