Meer dan 2/3 van de Nederlanders drinkt enkele uren voor bedtijd een alcoholische versnapering. Dit is een gewoonte die we vaak zonder veel nadenken volgen, maar het kan een aanzienlijke invloed hebben op de kwaliteit van onze slaap. Bij vrouwen kan één glas al leiden tot 24% minder goede slaap, terwijl mannen die meer dan 2 glazen drinken tot 39,2% minder diepe slaap kunnen ervaren. 58% van de Nederlanders weet dat alcohol drinken voor het slapen gaan niet bevorderlijk is voor de nachtrust, toch doen we het massaal.

Het is interessant om te begrijpen waarom we dit doen. We zijn vaak gefocust op wat we niet willen, maar het is effectiever om te bedenken wat we wél willen. Vergelijk het met een boodschappenlijst: als je naar de supermarkt gaat met een lijst van dingen die je niet wilt hebben, kan dat verwarrend zijn en onhandig. Hetzelfde geldt voor ons gedrag rondom het slapengaan. In plaats van te denken aan wat je wilt vermijden, zoals alcohol drinken voor het slapengaan, kun je je richten op wat je wél wilt bereiken, namelijk een goede nachtrust. Om een doel te halen kan je het beste zo specifiek mogelijk zijn. Hier volgen twee voorbeelden:
- “Na elk glas wijn/bier drink ik een glas water”
- “Ik drink vanavond na 8 uur enkel alcoholvrije dranken”

Inspireer jezelf met alcoholvrije alternatieven: google bijvoorbeeld eens het recept van een “golden milk”. Het is de ouderwetse warme melk voor het slapen gaan, maar dan in 2023-versie met kurkuma! Hoe dan ook is het belangrijk om bewuste keuzes te maken als het gaat om alcohol en slaap, omdat alcohol ook onbewust de slaapkwaliteit beïnvloedt. Dat slaapmutsje dus toch maar liever laten staan.