Meer dan 93% van Nederland weet dat bewegen overdag helpt met beter slapen. Want naast de fysieke voordelen zorgt voldoende beweging ook voor een betere slaapkwaliteit. Dat komt omdat beweging zorgt voor minder stress en meer slaapdruk. Meer bewegen staat steevast in onze top 3 van goede voornemens. Dat is goed nieuws, maar hoe komt het dat 53% van de Nederlanders ondanks deze wetenschap onvoldoende beweegt?

Een mogelijke oorzaak is dat we onszelf te veel doelen opleggen. We willen minder snoozen, vaker mediteren, meer bewegen, enzovoort. Dit alles tegelijkertijd willen bereiken kan overweldigend zijn en leiden tot mislukking. 

De sleutel tot succes ligt in het stellen van één behapbaar doel tegelijk. Kies dat ene doel dat zo klein is dat je er geen “nee” tegen kunt zeggen. Dit worden ‘micro habits’ genoemd. Begin bijvoorbeeld met een dagelijkse wandeling van 15 minuten. Of stel jezelf als doel om elke zondagochtend een boswandeling te maken. Als dat eenmaal een positieve gewoonte is geworden, kun je verder uitbouwen. 

Het gaat niet om de snelheid waarmee je verandert, maar om de duurzaamheid van die verandering. Kies dus niet voor de snelle maar doodlopende route, maar voor de langzame, vruchtbare weg. _