Je weet misschien al dat gebruik van de telefoon leidt tot slechtere slaapkwaliteit en een kortere slaapduur, maar weet je ook waarom? 

Onderzoek heeft aangetoond dat het blauwe licht van je telefoon niet zo schadelijk is als we denken. De boosdoener is de breinactiviteit die schermtijd met zich meebrengt. Vooral door sociale media zoals TikTok of Instagram gebruikt wordt het brein constant geprikkeld, wat resulteert in een onrustigere slaap. Daarnaast maskeert het scrollen op sociale media de aanwezige vermoeidheid, waardoor je later naar bed gaat dan goed voor je is. 

Hoe kan je deze gewoonte doorbreken? Het draait gelukkig niet allemaal om wilskracht. Wanneer we moe zijn is het lastig om gewoontepatronen te doorbreken en onze telefoon weg te leggen. Dan helpt het om het voor jezelf zo makkelijk mogelijk te maken om te voorkomen dat je je brein onbewust te actief houdt vlak voor het slapen.

Dit zijn drie tips:
1. Je wilt ’s avonds geen Instagram meer openen. Verplaats de app naar een ander scherm dan het beginscherm en/of plaats hem in een mapje zodat je hem niet direct meer ziet. Hierdoor word je minder vaak herinnerd aan de app en open je hem minder.
2. Je wilt je telefoon niet meer gebruiken als je in bed ligt, dus leg je je telefoonoplader in een andere ruimte. Koop eventueel een analoog wekkertje, als je dit als excuus gebruikt dat de telefoon naast je bed ‘moet’ liggen.
3. Je wilt ’s avonds liever nog even in bed een boek lezen, dus leg je een mooi boek naast je kussen neer. 

Op deze manier maak je het jezelf eenvoudig om een avondroutine te creëren die helpt om te ontspannen en het in slaap vallen en doorslapen te vergemakkelijken.